Ήξερες με τι υλικά και πως φτιάχνονται τα καλλυντικά;






Το κραγιόν


Περιέχει πλήθος συστατικών, κυρίως όμως κερί (wax), χρωστική ουσία (pigment) και οινόπνευμα (alcohol oil). Το πρώτο είναι αυτό που θα το δώσει τη κατάλληλη μορφή έτσι ώστε να πάρει τη μορφή που έχει στη συσκευασία του. Αφού τα έλαια και το κερί λιώσουν και αναμειχθούν καλά, προστίθεται ένας διαλύτης μαζί με τη χρωστική ουσία. Η τελευταία ποικίλλει ανάλογα με το τι κραγιόν επιθυμούμε να φτιάξουμε, αν δηλαδή θέλουμε να είναι ένα ξηρό ματ κραγιόν ή γυαλιστερό και ενυδατικό. Στο εργοστάσιο παραγωγής καλλυντικών, αφού όλα τα υλικά ενωθούν, οι μηχανές αναλαμβάνουν τη καλή ομογενοποίηση του μείγματος. Τέλος, μπαίνουν σε καλούπι και ακολουθεί η εισαγωγή τους στο σωληνάριο τους που θα έχει την επωνυμία του εκάστοτε κραγιόν. 

Πούδρα, Ρουζ, Foundation


Έχουν βάση τα έλαια και τις χρωστικές ουσίες. Επειδή συνήθως, με αυτά τα συστατικά δεν επιτυγχάνεται μια επιθυμητή μυρωδιά, προστίθενται αρώματα. 

Μάσκαρα


Ο μαύρος άνθρακας ευθύνεται για το χρώμα της μάσκαρα. Μπορεί να χρησιμοποιηθούν όμως πίσσα και άνθρακας (tar and coal), συστατικά που έχουν απαγορευθεί βέβαια. Για τις μάσκαρα με καφέ χρώμα, χρησιμοποιούνται οξείδια του σιδήρου (iron oxides). 
Πυκνωτικά και νερό αναμειγνύονται μαζί μέχρι να πάρουν μια κρεμώδη υφή. Σε ένα άλλο δοχείο αναμειγνύονται κεριά (wax) και αργότερα προστίθενται οι διάφορες χρωστικές ουσίες. Στη συνέχεια τα προηγούμενα ανακατεύονται με ταχείς ρυθμούς όλα μαζί. Όταν παγώσει το μείγμα, μοιράζεται στις συσκευασίες και τελικά ελέγχεται καθώς η μάσκαρα είναι κάτι που έρχεται σε επαφή με τα μάτια μας για αυτό και πρέπει οι εταιρείες να είναι σίγουρες πως δεν πρόκειται να ερεθίσει εκείνη τη περιοχή. 

Μερικές ουσίες που περιέχονται στα προϊόντα ομορφιάς μπορεί να είναι: το καστορέλαιο (castor oil), η καρμίνη (carmine) ως χρωστική, ουσία μαργαριταριού (Pearl essence) που δίνει λάμψη και γυαλάδα, αλβουμίνη (Albumen) από ασπράδια αυγών, χλωριούχο νάτριο (Sodium chloride) που ευθύνεται για τον αφρό που δημιουργείται [βλέπε σαμπουάν-αφρόλουτρο), ουρία (Urea) σαν συντηρητικό. 

Άλλες είναι:

Πλαστικά (Plastics) Μπορεί να βρεθεί σε τζελ για τα μαλλιά και λακ 

Σιμεθικόνη (Simethicone) - αέριο που χρησιμοποιείται για να απεγκλωβίζεται ο αέρας από τις συσκευασίες

Προπυλενογλυκόλη (Propylene Glycol ) - Ενυδατώνει τα μαλλιά (αιτία για την υπερθέρμανση του πλανήτη)

Υδρογονωμένο φυτικό έλαιο (Hydrogenated Vegetable Oil ) - Περιέχεται σε μαλακτικές επιδερμίδας ,σώματος, ποδιών, balms

Λανολίνη (Lanolin) - Περιέχεται σε gel ξυρίσματος, στις λοσιόν, στα κραγιόν, στις κρέμες, στα σαμπουάν 

Σκουαλένιο (Squalene) - έλαιο από συκώτι καρχαρία - Περιέχεται στα αντηλιακά, στα κραγιόν, στα άλατα μπάνιου 

Diatomaceous Earth ( νεκρά φύκια ) -  Περιέχεται στα καθαριστικά προσώπου, σε θεραπείες ακμής και σε scrub

Γουανίνη (Guanine) -λέπια ψαριών  - Περιέχεται στα βερνίκια νυχιών ,στα κραγιόν, στα σαμπουάν, στη μάσκαρα

Χοληστερόλη (Cholesterol)  - Περιέχεται σε ενυδατικές κρέμες προσώπου και σώματος


4 σχόλια:

Ευχαριστώ που επισκεφθήκατε το blog μου!

Δημοφιλείς αναρτήσεις