1) Χρησιμοποίησε λιγότερα
Χρειάζεσαι στα αλήθεια όλη αυτή τη τελετουργία για να βαφτείς; Μπορείς να χρησιμοποιήσεις λιγότερα καλλυντικά έτσι ώστε να μειώσεις τον αριθμό και την ποσότητα των χημικών ουσιών στις οποίες εκτίθεσαι με τη καθημερινή χρήση των προϊόντων ομορφιάς.
2)Απέφυγε προϊόντα που περιέχουν "fragrance"
Τα αρώματα που μπορεί να περιέχονται αποτελούνται από δεκάδες χημικές ουσίες. Προτίμησε λοιπόν καλλυντικά με την ένδειξη "fragrance free" ή που περιέχουν φυσικά αρώματα όπως τα αιθέρια έλαια.
3)Ισχυρίζονται ότι φτιάχνονται από φυσικά συστατικά; Πρόσεξε!
Μην εμπιστεύεσαι τυφλά προϊόντα που ισχυρίζονται ότι είναι βιολογικά ή φυσικά καθώς δεν σημαίνει ότι παύει η παρουσία επιβλαβών συνθετικών συστατικών σε αυτά. Διάβαζε πάντα τα συστατικά και μάθε τι είναι επικίνδυνο και τι όχι.
4)Προτίμησε το "σπιτικό"
Εάν έχεις τη δυνατότητα να φτιάξεις μόνη σου κάποιον προϊόν ομορφιάς το οποίο θα περιέχει αγνά συστατικά, μην προτιμήσεις να αγοράσεις καλλυντικά του εμπορίου γιατί σίγουρα η σύσταση τους θα κρύβει κάποιο ποσοστό χημικών ουσιών ή συντηρητικών.
5)Δες πόσο βλαβερό ή όχι είναι κάποιο συγκεκριμένο προϊόν που χρησιμοποιείς ή που σκοπεύεις να αγοράσεις
[Ασφαλέστερα με την ένδειξη 0-2]
6) Πες όχι στο aluminum που περιέχεται στα αντιιδρωτικά
Την επόμενη φορά επέλεξε να αγοράσεις ένα αποσμητικό μασχάλης με την ένδειξη aluminum free.
7)Καλύτερα χωρίς parabens!
Πρόκειται για χημικά συντηρητικά που έχουν συνδεθεί με τον καρκίνο του μαστού. Απορροφούνται εύκολα από την επιδερμίδα και από τη στιγμή που μπορείς να τα αποφύγεις γιατί να μην το κάνεις;! Διάλεξε καλλυντικά με την ένδειξη parabens free τα οποία συνήθως μπορείς να βρεις σε φαρμακεία.
8)Όχι σε Triclosan
Το Triclosan είναι ένα χημικό που έχει αντιμικροβιακή δράση και που έχει συνδεθεί με βλάβες του θυρεοειδούς. Απέφυγε λοιπόν προϊόντα που περιέχουν το συστατικό αυτό.
9)Όχι σε Formaldehyde
Γνωστή καρκινογόνος ουσία που περιέχεται στα καλλυντικά. Ακόμα όμως και να μην περιέχεται στα ingredients, μερικά συστατικά όταν αναμειγνύονται με άλλα, παράγουν Formaldehyde. Πρόσεξε να αποφύγεις τα εξής: DMDM hydantoin, diazolidinyl urea, imidazolidinyl urea, methenamine, quaternium-15, sodium hydroxymethylglycinate.
10)Όχι σε Sodium Laureth Sulfate και ενώσεις PEG
Πρόκειται για ένα συστατικό που δημιουργεί "σαπουνάδα-αφρό" και συναντάται σε σαμπουάν και scrub προσώπου. Συνδέεται με άλλες καρκινογόνες ουσίες όπως 1,4-dioxane, ethylene oxide, PEG ή polyethylene glycol.
11)Προσοχή στα κραγιόν που περιέχουν μόλυβδο (lead)
Ο μόλυβδος συσσωρεύεται στο σώμα με την πάροδο του χρόνου και αν χρησιμοποιείται κραγιόν με μόλυβδο καθημερινά, εκτίθεστε σημαντικά.
Πολύ σημαντικό θέμα! Πάρα πολύ ενημερωτικό και χρήσιμο post! Ευχαριστούμε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι που σου άρεσε!
Διαγραφή:)
πολυ καλο !!
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://mairhxeno.blogspot.gr/
σε ευχαριστώ!
ΔιαγραφήPoluuu wraies sumvoules!!prosexw polu ta kragion mou alla dustuxws ola exoun estw kai ligo moluvdo!
ΑπάντησηΔιαγραφήepisis den vafomai kathimerina...spania vafomai!!kai episis prospathw na xrisimopoiw paraben free..oso ginetai!
έχεις κάνει το πείραμα με το μόλυβδο;
Διαγραφήτο έκανα σήμερα και όλα τα κραγιόν βγήκαν θετικά!!!
ούτε και εγώ βάφομαι καθημερινά.
από εδώ και πέρα θα είμαι πιο υποψιασμένη και δεν θα αγοράζω ότι να ναι...θέλει προσοχή
Nai nai se ola to kanw!!!!Kai ontws opws eipa,ola exoun!alla perissotero,alla ligotero! :(
Διαγραφήδυστυχως ετσι ειναι!
Διαγραφήεδω και ωρα ειμαι στην ιστοσελιδα που ανεφερα στο αρθρο και βλεπω ποσο επικινδυνα ειναι τα καλλυντικα που εχω ενα προς ενα.
βλεπω γενικα πως δεν εχει να κανει η τιμη του καθε προιοντος με το τι συστατικα εχει.
μαλιστα καποια προιοντα καθαρισμου του σουπερ μαρκετ βλεπω πως ειναι κατι παραπανω απο επικινδυνα :(
θελει τοσο ψαξιμο....!
σε ευχαριστούμε πολύ για την ενημέρωση,αν και πιστεύω πως όλα τα καλλυντικά πια είναι επικίνδυνα,εδώ είναι τα φαγητά,η ατμόσφαιρα τ πάντα,όμως καλό είναι όσο μπορούμε να ψαχνόμαστε!
ΑπάντησηΔιαγραφήετσι ειναι...
Διαγραφή:/